Mega-lanceringen sluiten 2004 waardig af.

De ruimtevaart sluit het jaar op een waardige manier af, met maar liefst vier lanceringen uit drie landen in de laatste maand van 2004. En gezien de lading aan boord van deze draagraketten, kan men wel spreken van een ‘mega-lancering’.

De eerste lancering werd uitgevoerd door NASA ( Amerika ) vanaf de basis Cape Canaveral in Florida. Een Atlas 5 raket, de grootste en zwaarste uit de Atlas familie, bracht op 17 december de grote Amerikaanse televisie-satelliet ‘Americom 16’ in een baan om de aarde. Deze satelliet moet de TV uitzendingen over Noord en Midden-Amerika gaan verzorgen.

De vroege ochtendlancering van de Atlas 5 raket.


De Americom 16 TV-satelliet.

Op 18 december was het de beurt aan ESA ( Europa ), toen bracht de krachtige Ariane 5, vanaf de basis Kourou in Frans Guyana, een zware lading naar boven: De Franse ‘Helios 2’ waarnemings-satelliet ( vroeger ook wel spionage-satelliet genoemd ). Uiteraard bleven verdere vluchtgegevens geheim. Onder de Helios 2 zaten nog vijf mini-satellieten, o.a. voor radioamateurs, die afzonderlijk werden uitgezet.

De Ariane 5 op weg naar de ruimte.

Op 21 december wederom een NASA lancering. Het was de eerste vlucht van de ‘Delta 4 – Heavy’ draagraket, een veelzijdige raket die in veel combinaties kan worden gebruikt, afhankelijk van de lading. Aan boord een test-satelliet, DemoSat, die de gedragingen van de Delta 4-Heavy tijdens de vlucht onderzocht.

De testvlucht van de Delta 4-Heavy is van start gegaan.


De Delta 4 in vele combinaties.

En de laatste lancering vond plaats op 23 december, een Russische Proton-raket stuurde, vanaf de basis Baikonoer in de deelrepubliek Kazachstan, het bevoorradingsschip ‘Progress 16’ richting het ‘International Space Station ( I.S.S. )’. En als een ‘kerstcadeau’ koppelde de Progress 16 op tweede kerstdag aan I.S.S.

De Soyuz raket met de Progress 16 aan boord, wordt klaargemaakt voor lancering.

De Progress bevatte dit keer een groot rantsoen aan voedsel. Door een kleine fout in het management van de ‘R.S.A’ ( Russian Space Agency ), was de bevoorrading van voedsel voor de crew van ISS achtergeraakt op schema.

2005 belooft een spannend jaar te worden, zowel in de bemande- als onbemande ruimtevaart. Alle ogen zijn natuurlijk gericht op de lanceerdatum rond 12 mei. Dan hoopt Amerika haar Space Shuttle programma weer te hervatten. Daarnaast zal China zich weer aan een bemande vlucht gaan wagen en zullen de Europeanen een belangrijke bijdrage aan het ISS gaan leveren: De Europese tegenhanger van de Russische Progress, met meer omvang en meer capaciteit. Het vliegende vrachtschip krijgt de naam “Jules Verne”.

Geplaatst om 18:09u op 10/01/2005 door Sutek

Reacties

Alf schreef:

Ik zou toch wel eens zo'n lancering mee willen maken...niet te dichtbij natuurlijk

22/01/2005 02:09u

Sutek schreef:

Als je eens een lancering van héél dichtbij wilt zien, kun je het best naar Kazachstan gaan. daar kun je tot anderhalve kilometer bij de lanceerplaats komen! Dat levert hele mooie plaatjes voor de camera op. De nadelen zijn dat je blootgesteld kunt worden aan het residu van de uitlaatgassen van de raket, wat niet direct gezond is. En mocht er een lancering mislukken, is snel wegwezen al uitgesloten!! Wat dat betreft neemt Rusland het niet zo nauw met de veiligheidsmaatregelen.

Op de lanceerplaatsen in Amerika is je toegang zeer beperkt. Daar kun je plaatsnemen op de perstribune of op aangewezen plekken, waar je met tourbussen naar toe wordt gereden. Op bijv. Kennedy Space Center worden o.a. deze tours gemaakt om het lanceercomplex of de lancering zelf te bekijken. Je moet dan, als er een lancering plaatsvindt, wel rekening houden met een afstand van 6 á 7 kilometer. Naast de veilige afstand is Cape Canaveral ook beschermd natuurgebied......

22/01/2005 17:59u

Alf schreef:

Dus in Rusland kan je een raket op je kop krijgen en in de USA wordt je heel ver weggezet of door een paar kroko's opgepeuzeld. Nee, lekker positief

Wel cewl, op zo'n 1.5 kilometer van die raket af staan. Dat zal een bijzonder gezicht zijn als ie op je afkomt. (slik)

30/01/2005 13:31u

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....