Dark Matter: Onze eerste indruk

Vanavond gaat op Syfy Channel zoals aangekondigd de serie in premiŤre. The Federation mocht de eerste aflevering afgelopen vrijdag al zien en vond er het volgende van:Neem zes mensen en een android op een beschadigd ruimteschip en laat niemand weten wie hij of zij is of wat de missie van het schip is.

Nee, we hebben het hier niet over een huwelijk tussen ‘Alien’ en ‘Pandorum’, maar over de nieuwste Science Fiction Serie ‘Dark Matter’, die vanaf 12 juni in Amerika en vanaf vandaag (16 juni) in 86 andere landen in premiŤre gaat.

Gebaseerd op de gelijknamige comic van Joseph Mallozzi en Paul Mullie, volgen we de avonturen van het gezelschap vanaf het moment dat ze ruw uit hun kunstmatige winterslaap worden gewekt en vervolgens trachten de controle terug te krijgen over hun schip en hun lot.

In de eerste aflevering maken we gelijk goed kennis met het hele gezelschap. Ofschoon ze al hun persoonlijke herinneringen kwijt zijn, wordt al snel duidelijk dat hun karaktereigenschappen hier niet onder geleden hebben. We maken kennis met de leider, de rouwdouwer, de zwijgzame met eigen agenda, de geŽngageerde, de zorgzame, het bijzondere kind en de logische android.

De aflevering begint met snelle actie, als het redden van het schip de eerste zorg is. Hierna is het tijd voor de personages om op zoek te gaan naar hun identiteit en alles wat ze daarbij kan helpen. Ook blijkt het doel van hun missie niet bekend en zien ze zich genoodzaakt af te gaan op de schamele informatie die beschikbaar komt. Deze zoektocht en alles wat daar uit voort komt levert een aflevering op met een hoog tempo, een ietwat voorspelbare cliffhanger, maar ook een belofte voor meer. Jammer dat met het stoppen van Syfy bij UPC dit voor een deel van de Nederlandse kijkers voorlopig niet meer mogelijk is.

Het geheel leert een aangenaam kijkgenot op. Zo zijn de special effects dik in orde en geven het schip en het heelal wat wordt geschetst een reŽel beeld van een mogelijke toekomst. Ook de acteerprestaties zijn zonder meer goed te noemen, al overtuigen sommige beter dan anderen.

Natuurlijk zijn er zaken die voor verbetering vatbaar zijn: de korte poging tot onderbroekenlol is hopelijk de laatste; de android (gespeeld door Zoie Palmer) is wel erg mechanisch en het gedrag doet onbewust toch terugdenken aan een andere welbekende android: Data (dit geeft dan weer wel de belofte voor toekomstige groei / conflict van dit personage); de personages zijn qua karakter wel erg scherp afgebakend en de hele aflevering geeft aan het einde het gevoel dat alles allemaal net iets te veel op zijn fastfoods aan je is voorgesteld.

Kijk je echter naar het geheel, dan is na het visuele en tempo geweld de behoefte om het vervolg te zien zonder meer aanwezig. En in dat opzicht heeft deze pilot zijn doel ruimschoots bereikt.

Conclusie:

Dark Matter is een serieuze belofte voor een Science Fiction Serie die ons minimaal 13 afleveringen in de ban gaat houden, mits deze belofte ook serieus wordt opgepakt. Op een schaal van 1/10 is dit toch een goede 8.
Geplaatst om 13:27u op 16/06/2015 door Data

Reacties

Nog geen reacties

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....