Star Trek Beyond: belofte voor de toekomst

Gisteravond was het dan zover, The Federation mocht aanwezig zijn bij de voorpremičre van Star Trek Beyond. En eerlijk gezegd hielden we ons hart vast naar aanleiding van de trailers. Zou het echte Star Trek gevoel plaats hebben gemaakt voor mooie plaatjes en sensatie? De meningen waren na afloop verdeeld, maar deze film is duidelijk weer Star Trek.

(Waarschuwing: Spoilers!)


De Enterprise heeft er al drie van haar vijfjarige missie op zitten en zowel Spock als Kirk twijfelen of ze wel onderdeel willen blijven van het schip en haar bemanning. Een korte rustpauze aan boord van een ver Federation ruimtestation (Starbase Yorktown) moet een moment van bezinning geven. Maar een noodoproep van een enkel schip en de hulp die de Enterprise biedt zet alles op zijn kop. De Enterprise wordt vernietigd en het bestaan van The Federation wordt bedreigd. Aan Kirk en zijn bemanning de taak om zowel zichzelf als het voortbestaan van The Federation veilig te stellen.

Nu zijn we als fans wel gewend dat ons favoriete schip niet het eeuwige leven beschoren is. Deze keer wordt er echter wel zeer snel korte metten met haar gemaakt. Het schip blijkt volledig kansloos tegen een overweldigende macht. Als toeschouwer gaf dit wel een ongemakkelijk gevoel: gaat dit weer zo'n film worden met veel actie, prachtige special effects maar weinig inhoud?

Nadat het schip uiteindelijk op een verre planeet is neergestort (in een zeer herkenbare scene) en de bemanning (met uitzondering van onze helden natuurlijk) gevangen is genomen door de onbekende tegenstander komt er toch een verhaallijn op gang, waarin vooral de herkenbaarheid van de karakters sterk opvalt. Vervolgens bouwt de film zich gestaag weer op, leren we de tegenstander kennen, laten onze helden zien wat ze waard zijn, krijgt de bemanning een belangrijk bondgenoot, komt het (natuurlijk) tot een spectaculair eindgevecht en blijkt natuurlijk de kracht van de samenwerking van onze helden. Met als eindresultaat de belofte voor verdere avonturen van de bemanning. Dat die er gaat komen is zeker: de vierde Star Trek film werd gisteravond aangekondigd, waarbij Chris Hemsworth weer de rol van de vader van Kirk op zich zal nemen! (Zie ook dit artikel).

Voor de echte die-hard Star Trek fan zullen er in deze film een aantal zaken opvallen en mogelijk tegenvallen. Zo valt het op dat de techniek in dit Star trek universum lichtjaren voor loopt op wat we gewend waren. Moest McCoy in de originele series zijn diagnoses nog doen met een simpele tricorder en medibed, in dit universum is de medische techniek bijna gelijk aan wat we van Star Trek Voyager gewend waren. En als je een ruimtestation als K7 gewend bent uit de originele serie, of zelfs een ruimtestation als Starbase 1, dan is Starbase Yorktown bijna een kunstmatige planeet met faciliteiten waar we in de originele serie alleen van konden dromen.

Maar we zijn nu eenmaal in een alternatief universum gekomen, dus veel belangrijker is de vraag of we onze onze favoriete bemanningsleden nog kunnen herkennen. Zij waren het immers die de serie kracht gaven en als deze karakters zouden worden opgegeven om een mooie film te maken zou dit wel eens het einde van het Star trek gevoel kunnen betekenen.

Dat is gelukkig niet gebeurd. Het is duidelijk te zien dat de acteurs steeds meer in hun rol beginnen te komen. De interactie tussen Kirk, McCoy en Spock komt ineens heel vertrouwd over en ook de herkenbaarheid van de andere hoofdrolspelers is een aangename verassing. Het is daarom erg bedroevend dat we Anton Yelchin nooit meer in zijn rol als Chekov kunnen bewonderen.
Natuurlijk zullen we als fans nooit 100% tevreden zijn. Zo kent Spock veel meer emoties dan we gewend zijn en komen Uhura en Sulu nog niet echt tot hun recht. Verbeterpunten voor de volgende film zullen we maar zeggen :)

Een andere aangename verassing in de film zijn de kleine stukjes eerbetoon aan de originele serie en films. Ze zijn erg goed verweven in het verhaal en geven een gevoel van verbondenheid met het verleden.

Uiteindelijk biedt deze film zowel voor de Star Trek Fan als voor de 'gewone' Science Fiction liefhebber voldoende mogelijkheden om van te genieten. De belofte voor de toekomst is in ieder geval weer gezet.

We zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie ervaringen en reacties!
Geplaatst om 10:21u op 21/07/2016 door Data

Reacties

Calastir schreef:

Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van de luidruchtige trailers tot nu toe stemden mij al ongerust. Kleine stukjes eerbetoon voldoen niet als ik niet sympathiseer met de hoofdpersonen. Tot nu toe vond ik de karakters zowat allemaal eikels zonder een greintje humanisme. En als Chris Stuckmann al meent dat deze “niet zo goed is als de vorige twee”, en ik hier dan ook nog eens lees: “de meningen waren na afloop verdeeld”,..dan weet ik nu al zeker dat ik deze niet in de bioscoop ga zien.

22/07/2016 10:47u

Calastir schreef:

Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de bioscoop bezocht, en heb mijn mening bijgesteld. Dit is eindelijk weer Star Trek. Hart en ziel zijn weer aanwezig, de Federation is weer een positieve club op de goede weg en de bekende karakters zijn weer terug. Even geen genitpick, de kern is goed en alles is vergeven. Op naar deel 4!

07/08/2016 22:19u

Nevyn schreef:

Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan) om mijn mening niet te veel te laten worden beďnvloed door die van anderen. En ik zal eerlijk zijn, de film was leuk. Het lijkt erop dat ze eindelijk hun draai hebben gevonden. Nu maar hopen dat ze dit kunnen volhouden en dan zitten we weer voor 50 jaar goed.

Het eerbetoon op het einde van de film was ook een mooi gebaard.

21/08/2016 15:37u

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....