Onzichtbaarheidsschild nu al werkelijkheid?

Wetenschappers aan de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia hebben een speciaal materiaal bedacht waarmee onzichtbaarheid weer een stap dichterbij is gekomen..

Zoek het ruimteschip!

Zoek het ruimteschip!Ofschoon hun idee, bestaande uit wat een 'Plasmonische Coating' wordt genoemd, nog niet gerealiseerd is, worden er ogenschijnlijk geen natuurwetten door overtreden. Wel wijkt hun idee af van wat tot nu toe als camouflagetechniek wordt gebruikt: het opgaan in de achtergrond door er de kleur en de structuur van over te nemen.

Voorwerpen die voorzien worden van een 'Plasmonische Coating' worden onzichtbaar doordat het materiaal inkomend licht zo weinig mogelijk reflecteerd. Normaal gesproken weerkaatst een object een lichtstraal overal naar toe, en daardoor wordt het uiteindelijk waargenomen. Indien deze weerkaatsing kan worden tegengegaan (en een object ook geen licht absorbeert), wordt het object ook niet meer waargenomen en is het in feite dus onzichtbaar.

Plasmonen zijn golven van een bepaalde electronen-dikte die ontstaan indien de elektronen op het opervlakte van een bepaald materiaal op een specifieke manier resoneren. Indien een voorwerp wordt bedekt door plamonisch materiaal zal dit het licht zeer beperkt verspreiden indien de frequentie van het licht dicht in de buurt van de resonantie-frequentie van de plasmonen ligt.

Voor het zichtbare licht zijn er al een paar goede materialen beschikbaar: zilver en goud. Om voor de langere golflengtes (zoals microgolven) eenzelfde effect te bereiken zou een specifiek 'meta-materiaal' gemaakt kunnen worden: een wat grotere constrcutie met ongewone electromagnetische eigenschappen.

De berekening van de wetenschappers geven in ieder geval aan dat ronde of cylindrische objecten die met een dergelijk materiaal worden behandeld inderdaad zeer weinig licht verstooien. Bij een juiste lichtval worden de objecten dan zo klein dat ze feitelijk niet meer zichtbaar zijn.

Een echt onzichtbaarheidsschild zoals we uit bijvoorbeeld Star Trek kennen zal voorlopig nog niet gerealiseerd worden. De berekeningen tonen mogelijkheden aan voor een specifieke golflengte van licht, en niet voor alle. Zo kan een object onzichtbaar zijn in rood licht, maar zal dan nog goed te zien zijn in bijvoorbeeld blauw licht.

Maar als je een ruimteschip wilt verbergen voor sensoren of telescopen die radiogolven gebruiken in plaats van zichtbaar licht, dan moet dat volgens de onderzoekers prima kunnen!

Bron: news@nature.com

Met dank aan TMar die ons op dit nieuws wees via de insturen link vn Realtrek.nl!
Geplaatst om 21:14u op 04/03/2005 door Data

Reacties

TMar schreef:

Wie weet dat wij ooit een cloaking device ontwikkelen Geinig is dit wel.

07/03/2005 10:47u

deuZige schreef:

lol, waar ken ik die verf halen? Handig ivm flitskasten...

28/03/2005 04:52u

Stoney3K schreef:

Deze coating zal dan waarschijnlijk de radarwerende verf binnen een bepaalde tijd gaan vervangen op de bekende Stealth-vliegtuigen. Radargolven werken op één specifieke golflengte en zijn dus heel makkelijk met deze coating de kop in te drukken.

15/06/2005 09:59u

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....