Verslag: De 9e editie van Galileo 7.

Van 30 september tot en met 2 oktober heeft de galileo 7 conventie plaats gevonden in het plaatsje Neuss te Duitsland. Galileo 7 heeft een grote naam hoog te houden bij de meeste doorgewinterde conventie bezoekers en na de vele tegenslagen leek de uitdaging om een fantastisch weekend te maken groter dan ooit. Rob Nijdam doet verslag.



Twee weken voordat de conventie van start zou gaan moest Rene Ahlberg (hoofd organisatie) het droevige bericht geven dat de hoofdgast William Shatner niet aanwezig kon zijn op de 9e editie van Galileo7. Het leek een onmogelijke opgaven om nog een vervanging te vinden van het zelfde caliber. Omdat Patrick Stewerd bezig is met X-men 3, Kate Mulgrew momenteel in het toneelstuk 'Tea at five' speelt en Avery Brooks ook op het toneel staat leek het ramp scenario alleen maar groter te worden. Gelukkig heeft de acteur Jonathan Frakes de Galileo 7 conventie te kunnen helpen met een 'blitzkrieg' (al voelde dit niet zo) bezoek aan Galileo7.


Vrijdag

De vrijdag is altijd een speciale dag op G7. Oude vrienden zien elkaar weer, acteurs komen aan, de organisatie doet de puntjes op de i, en nieuwe vrienden worden gemaakt. Maar waar de vrijdag echt om bekend staat is de legendarische openingsceremonie en de sinds vorig jaar geïntroduceerde cocktailparty. Daarnaast kunnen de weekendticket houders al op deze dag hun handtekeningen bemachtigen.

Zoals al eerder staat geschreven, de openingsceremonies van Galileo 7 zijn altijd heel bijzonder. Dit jaar werden de bezoekers getrakteerd op een terugblik van de vorige editie van Galileo 7, een heuse professionele lasershow en werd er stil gestaan bij het overlijden van James Doohan. Vooral bij het laatste was bij sommige mensen een traantje pikken onvermijdelijk. En zoals gebruikelijk is bij elke openingsceremonie werden de gasten aangekondigd en kregen ze de gelegenheid om iets te zeggen.

En toen was het tijd voor de fans om in het netjes naar de cocktailparty te gaan. Onder het genot van een �Romulan ale� of bijvoorbeeld een 'Blackhole' kon je genieten van zeer relaxte muziek of, als je de moed had, een gesprek met je favoriete acteur zoals bijvoorbeeld Michael Dorn. Ook had de organisatie iets bijzonders in petto voor de cocktailparty: Een kort voorproefje van de Enterprise Blues Band en een standup comedy show van Dean Haglund. Dit maakte de avond zeer speciaal en onvergetelijk.


Zaterdag

De zaterdag, een dag waar veel fans naar uitkijken. Want dan begint het echte feest natuurlijk met Q&A's en fotoshoots met de grote jongens, de kostuum wedstrijd, een concert van de Enterprise Blues Band en als afsluiting van de zaterdag de beruchte Conparty.

Een conventie zou geen conventie zijn zonder acteurs. En waar iedereen naar uitkeek waren natuurlijk de Q&A's van Jonathan Frakes en Michael Dorn. Maar op elke conventie kan een andere acteur of actrice je bijzonder verrassen met een goede Q&A. Dit keer was dat Suzie Plakson, een actrice geboren in Buffalo, NY met veel charisma. Binnen een mum van tijd was had ze het publiek aan haar gebonden door haar vriendelijkheid, warme uitstraling en betoverende lach. Maar naast haar bijzondere charisma had ze ook een fantastische zangstem, Waar iedereen aan het einde van haar Q&A van kon genieten. Zij was op deze dag zeker de verrassing van het weekend!

Aansluitend op Suzie Plakson's Q&A kwam Michael Dorn op het podium. Een acteur die nog niet vaak in europa is geweest en veel mensen heeft getrokken naar deze conventie. Er werd natuurlijk veel gesproken over zijn rol als Worf in de serie The Next Generation. Maar daarnaast kwam toch vaak naar voren hoe bijzonder de cast van TNG voor hem is. Na vele jaren komen ze nog regelmatig bij elkaar over de vloer en spreken ze elk jaar af om kerstkadootjes aan elkaar te schenken. Dit is natuurlijk zeer uitzonderlijk na zo veel jaar en dit benadrukte hij ook. Het spannendste moment in zijn Q&A was toen er een fan vroeg of hij een acteur van de TNG cast kon bellen met zijn mobiel, waar hij regelmatig mee zat te spelen op het podium. Waarop Michael heel hard moest nadenken en toezegde. Het nummer van Brent Spiner was gedraaid maar helaas was er aan de andere kant niets anders te horen dan een voicemail.

Na een korte pauze was het moment aan gebroken: de hoofdgast van deze editie zou op het podium verschijnen. Het is voor veel fans onmogelijk om het fenomeen 'Kirk' te vervangen. Echter het is wel mogelijk om de acteur, regisseur en entertainer William Shatner te vervangen. En dat heeft Jonathan Frakes laten zien! De acteur die de rol van commander Riker vervulde en Star Trek: First Contact en Insurrection heeft geregisseerd is altijd heel betrokken geweest met de fans en de Star Trek franchise. Dit was ook te merken aan de hoeveelheid kennis die hij bevat over Star Trek. Waar sommige acteurs moeten graven in het geheugen over een bepaalde aflevering, dreunt Jonathan de titel van de aflevering op en beantwoord de vraag met veel passie en enthousiasme. Het is fantastisch om te zien hoe deze man met zo veel vreugde en liefde over zijn werk en Star Trek praat. Een acteur die inderdaad de acteur, regisseur en entertainer William Shatner heeft kunnen vervangen.

Het officiële programma voor de zaterdag werd afgesloten door de Enterprise Blues Band. Deze bestond uit: Casey Biggs, Richard Herd, Steve Rankin, Bill Jones en niemand minder dan Vaugn Armstrong. Niemand wist wat ze hier van konden verwachten. Veel mensen hebben Vaugn Armstrong wel eens vaker gehoord met zijn 'Ukelele' wat goed klonk, maar een hele band, dat is andere koek. De fans vonden het geweldig: 'Er werd echt een show van gemaakt met licht effecten en het geluidskwaliteit was goed. Ook de band speelde goed en ze hadden er zelf, zo te zien, er veel plezier in.' Meer informatie over de Enterprise Blues Band kan je vinden op hun website: http://www.ebluesband.com



Zondag

De zondag ochtend staat vaak in het teken van uitslapen, je kater verwerken en bijkomen bij een rustig ontbijtje. Bij deze editie van Galileo7 was het anders. Omdat Jonathan vermoedelijk nog andere verplichtingen had moest hij vroeg op het podium staan voor zijn 2e Q&A. Het is wonderbaarlijk dat de zaal weer vol zat met mensen die weinig of nauwelijks hebben geslapen vanwege de beruchte conparty.

De 2e Q&A van Jonathan Frakes stond voornamelijk in het teken van zijn eerdere werk voordat hij de rol van William Riker kreeg in Star Trek: The Next Generation. Hij vertelde over zijn ontmoeting met zijn huidige vrouw op de set van de miniserie North en South, waarbij hij de rol van 'Stanley Hazard' speelde. Ook kwamen er herinneringen naar boven over zijn rol in de serie 'The Waltons'. Maar de mooiste verhalen waren over de periode van zijn leven waarbij hij geen acteerwerk had en ander werk moest aanpakken. Zoals het verhuizen van meubels, waarbij een collega onder een piano kwam, en het serveren in een restaurant waar ongelukjes niet ongewoon waren. Ook werd er uiteraard gesproken over de laatste aflevering van Enterprise en de laatste Star Trek film Nemesis.

En ook de zondag bracht een verrassing met zich mee. Casey Biggs, die de rol van Damar vertolkte in Deep Space Nine, wist een leuke Q&A neer te zetten. Casey is een acteur die opgeleidt is op de oude traditionele Shakespeare wijze, en dat is te merken aan zijn houding en uitstraling op het podium. Hij probeerde ook aan de fans diepzinnige boodschappen mee te geven op het podium, waarbij toch even goed nagedacht moest worden. Het werd aan het einde ook heel erg serieus toen de Amerikaanse politiek ter sprake kwam. Dit alles maakte het tot een Q&A die niet veel fans zullen vergeten.

De laatste Q&A van de negende editie van Galileo 7 werd gehouden door Suzie Plakson en Michael Dorn. Samen zijn ze een gezellig duo die elkaar goed aanvullen op het podium. Er werden veel vragen gesteld over de dood van het karakter “K'Ehleyr”, de partner van Worf in de serie Star Trek: The Next Generation. Ook werd er ingegaan over het feit dat acteurs elkaar nauwelijks herkennen zonder de make-up, wat niet wonderbaarlijk is met de Klingon maskers.

All good things come to an end. En ook Galileo7 - 9 naderde het einde van het weekend, waar ook altijd uitvoerig bij stil wordt gestaan. Het publiek werd weer getrakteerd met een lasershow en een film die het weekend samenvatte. De gasten werden bedankt, en ook de gasten kregen de gelegenheid om de bezoekers en de organisatie te bedanken. En ook nam één van de organisatoren Rene Ahlberg het woord. Volgend jaar word in het Swisshotel te Neuss de tiende Galileo 7 conventie gehouden. Naast het feit dat het een tienjarig jubileum is voor Galileo 7 is het ook een 40 jarige jubileum van Star Trek. Galileo 7 heeft het voornemen om er iets heel bijzonders te maken, vooral omdat Galileo 7 één van de, of misschien zelfs wel de laatste Paramount gecertificeerde conventie is in Europa.

Rob Nijdam
Geplaatst om 19:06u op 04/10/2005 door Data

Reacties

Nog geen reacties

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....