Holografische Data Opslag Klaar Voor Gebruik

Terwijl de blauwe-lasergeneratie al staat te dringen om de dvd op te volgen, ziet een compleet nieuwe generetie dit jaar al het levenslicht. Holografische opslag is sneller, biedt veel meer capaciteit en zal naar verwachting relatief goedkoper worden dan hd-dvd, blu-ray en tapestreamers.

Holografie is niet nieuw. De techniek bestaat al 40 jaar en doet al lang de ronde als ideaal model voor dataopslag. Vanwege technische obstakels is het nog nooit van de grond gekomen, maar dankzij intensief onderzoek en de opkomst van betaalbare componenten is het de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt.

Bij een holografische schijf is er niet sprake van 1 of meer lagen, zoals bij dvd, maar van een veel dikkere datalaag die driedimensionaal gebruikt wordt. Door twee laserstralen te gebruiken, een informatie- en een referentiestraal, wordt een 3D beeld geprojecteerd op het punt waar de stralen elkaar kruisen. Dit patroon wordt vervolgens opgeslagen in een laag van fotogevoelig polymeer. Deze methode heeft niet alleen als voordeel dat er meer data kan worden opgeslagen, maar werkt ook nog eens een stuk sneller dan het bit-voor-bit schrijven, zoals bestaande optische media dat toepassen.

Omdat bij traditionele optische media op een vlak spoor puntjes achter elkaar worden gebrand, is de doorvoersnelheid mede afhankelijk van de snelheid van de draaiing van de schijf. Een holografische schijf hoeft dankzij de 3D-methode niet te draaien. Door deze alternatieve methode is het ook niet nodig om een traditionele ronde schijf te gebruiken: een rechhoekig creditcard-formaat functioneerd net zo goed. Er zijn al werkende prototypes van een 30GB-model ter grootte van een creditcard.


Zoek de verschillen:

De Holographic Versatile Card (HVC)


Star Trek Isolinear Chip

Bron: Computable 3 maart 2006 nr: 9
Geplaatst om 11:36u op 05/03/2006 door PatricQ

Reacties

Nog geen reacties

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....