40 Jaar Star Trek

Op 8 september 2006 vieren we als Star Trek fans het heugelijke feit dat onze favoriete serie 40 jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden. Wat was het nu eigenlijk dat Star Trek zo onderscheidde van andere Science Fiction series waardoor het zo'n ongekend succes werd?

Gene Roddenberry


Eigenlijk was het helemaal niet vanzelfsprekend dat de avonturen van Kirk, McCoy, Spock, Uhura, Chekov en Sulu zouden leiden tot maar liefst 4 vervolgseries, een tekenfilmserie en 10 speelfilms. Want in het begin was Star Trek eigenlijk helemaal geen succes.
Het begon met de visie die Gene Roddenberry had over een Science Fiction serie die anders moest zijn dan wat er op dat moment op TV te zien was. Gene zelf zei hierover onder meer: “Het moest een serie zijn die meer was dan het meer-van-hetzelfde. In mijn serie zou het universum bevolkt moeten kunnen met allerlei soorten rassen, desnoods gespikkelde, en moest er een universele verhaallijn inzitten”

De netwerken van die tijd zaten nu niet echt op Gene's droom te wachten. Maar toch haalde hij de mensen bij Desilu over om hem geld te geven voor een pilot aflevering door ze voor te houden dat het een soort western tussen de sterren zou zijn. In werkelijkheid maakte hij van de pilot (die later onder de naam “The Cage” alsnog in zijn geheel werd uitgebracht) een zeer intrigerende aflevering die zich meer afspeelde op het gebied van de mogelijkheden van de geest en het contact met buitenaardse. Het was daarom ook eigenlijk geen verrassing dat deze pilot niet goed werd ontvangen bij Desilu.

The Cage


De pilot was echter zo goed opgezet dat dit bij de mensen van Desilu een opvallende indruk had gemaakt. Vooral het feit dat de Special Effects voor die tijd buitengewoon goed waren en men de indruk kreeg dat men naar iets “echts” zat te kijken, zorgde ervoor dat Gene de kans kreeg om een tweede pilot te maken, iets wat maar zeer zelden voorkwam. En deze keer hield hij zich meer aan zijn belofte, en werd aan de hand van de tweede pilot hem toestemming gegeven om met de serie van start te gaan. Deze tweede pilot kennen we nu als de aflevering “Where no man has gone before”

Toch was dit niet de eerste aflevering die als eerste werd uitgezonden. Dit was namelijk de aflevering “The Man Trap”, die op 8 september 1966 de eer had de Amerikaanse ether te worden ingezonden.

De Crew van The Original Series

Vanaf het begin bleek ook voor de buitenwereld dat Star Trek “anders” was dan wat men tot dan toe op TV kon bewonderen. Gene Roddenberry deinsde er niet voor terug om de kijker een spiegel voor te houden waarmee belangrijke onderwerpen van die tijd in een Star Trek context geplaatst werden. Het meest beroemd hiervan is de eerste interraciale kus op TV tussen Kirk en Uhura, maar de fans weten zich ook nog wel het resultaat van rassenhaat te herinneren in de aflevering “Let that be your last battlefield”. En zo zijn er nog vele voorbeelden te geven!

En toch, ondanks alles, bleef het voor Gene moeilijk om toezeggingen voor een nieuw seizoen Star Trek te krijgen. Na twee moeizame seizoenen werd het derde seizoen slechts mogelijk dankzij de steun van de fans, maar daarna was het toch echt voorbij. En eigenlijk zou hiermee ook Star Trek ophouden. Totdat de afleveringen via Syndication over heel Amerika en uiteindelijk de hele wereld werden vertoond. In deze tweede ronde werd Star Trek ongekend populair, en werd de basis gelegd voor het grote succes wat Star Trek nu is.
The Animated Series

Lange tijd bleven de drie seizoenen van The Original Series (TOS) de enige bron van Star Trek, op een poging om onze helden in tekenfilmvorm te laten herleven na (dit was The Animated Series, kortweg TAS). Maar eind zeventiger jaren nam de belangstelling voor Science Fiction enorm toe, zeker na het uitbrengen van de uiterst succesvolle eerste Star Wars film. Daarna hoefden Star Trek fans niet lang te wachten om in 1979 hun oude helden voor het eerst te zien schitteren op het witte doek. Door dit succes volgden dan ook al snel nog drie speelfilms met de cast van The Original Series.

Door het enorme succes kreeg Gene Roddenberry ook eindelijk weer de mogelijkheid om zijn droom van een Star Trek TV serie opnieuw op te pakken, en zo werd op 28 september 1987 de eerste aflevering van The Next Generation uitgezonden, een nieuwe serie met een nieuwe bemanning die 95 jaar na het tijdperk van The Original Series het heelal ging verkennen. Deze nieuwe bemanning wist al snel de harten van de Star Trek fans te veroveren, mede dankzij de combinatie van goede tot zeer goede scripts en uitstekende Special Effects die voor de fan eenzelfde beleving gaven als in 1966.

The Next Generation

Vanaf dat moment was het voor de Star Trek fans een groot feest. Uiteindelijk werden er in de periode 1987 - 2005 maar liefst 4 Star Trek series (Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine, Star Trek:Voyager en Enterprise) geproduceerd van 7 seizoenen (met uitzondering van “Enterprise”) en kwam het totale aantal speelfilms op 10. Daarnaast werd het begrip “Star Trek Conventie” wereldwijd bekend als dé manier voor fans om hun favoriete acteurs / actrices uit de verschillende series te ontmoeten, ontstond er een enorme markt voor Star Trek merchandise, werden woorden als “Trekkie” en “Trekker” een wereldwijd begrip en werd, volgens de geruchten, uiteindelijk meer Klingon op deze planeet gesproken dan Esperanto. Toen het Internet uiteindelijk voor de meeste mensen toegankelijk werd waren de Star Trek fans er als eerste bij om via dit medium van de toekomst hun favoriete serie van de toekomst in al zijn vormen en mogelijkheden te beleven.

En dat alles begon met die eerste aflevering die op 8 september 1966 werd uitgezonden. Daarom gaat The Federation komende vrijdag 8 september dit speciale moment samen met de Nederlandse fans opnieuw beleven en even stilstaan bij een fenomeen dat nog lang na dit 40 jarig jubileum de Star Trek fan plezier zal geven!

Kijk voor meer informatie op onze speciale gala avond pagina!
Alle Bevelhebbers van alle Star Trek Series
Geplaatst om 20:33u op 10/08/2006 door Data

Reacties

Nog geen reacties

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....