Nieuwe bemanning richting I.S.S.

Met een geslaagde lancering vanaf de Russische basis Baikonoer, in Kazachstan, is de ‘Expedition 10’ crew op weg naar het ‘International Space Station’ ( I.S.S.).Voor de tiende maal wordt dit ruimtestation voorzien van een verse bemanning. De Expedition 10 crew bestaat uit NASA astronaut en Station Commander “Leroy Chiao”, en de Russische kosmonaut en Flight Engineer “Salizan Sharipov”. De derde zetel aan boord van de Sojoez-TMA5 capsule is dit keer bestemd voor een, tevens Russische, gastvlieger en testpiloot, “Yuri Shargin”. Shargin blijft een week aan boord van I.S.S. en keert terug met de ‘oude’ bemanning, de Expedition 9 crew, terug. Onder deze gastvliegers behoorde ook de Nederlandse astronaut André Kuipers. Hij bracht in april van dit jaar een week aan boord van het ruimtestation door. Expedition crews zijn sinds de ramp met Space shuttle Columbia teruggebracht van drie naar twee bemanningsleden. Dit in verband met de beperkte ruimte voor bevoorrading, die het Russische vrachtschip ‘Progress’ te bieden heeft.


De Expedition 10 crew: Leroy Chiao en Salizan Sharipov ( Yuri Shargin is niet afgebeeld )

Komende zaterdag, vroeg in de ochtend, om 06.25 Ned. Tijd, zal de Expedition 10 crew aankoppelen aan I.S.S. En daarmee zit het er voor de Expedition 9 crew op. Dan zullen Commander ‘Gennadi Padalka’ en Engineer ‘Mike Fincke’ na een half jaar verblijf in de ruimte terugkeren op aarde. Beide crews blijven gedurende een week samen, waarbij Padalka het commando overdraagt aan Chiao. Het is dan de bedoeling dat Padalka, Fincke en Shargin op 24 oktober weer ‘vaste grond’ onder hun voeten zullen voelen, met een geslaagde landing in de uitgestrekte steppen van Kazachstan.

Hopelijk komt er begin volgend jaar een einde aan de ‘halvering’ van de Expedition crews, als NASA haar bemande vluchten weer hoopt op te pakken. Dan zal, na verwachting, Space Shuttle Discovery Amerika opnieuw weer terugbrengen in de ruimte, zoals het ruimteschip eerder in 1988 deed. Officieel stond er een weerzien tussen de Expedition 10 en 11 crew op het programma. De Expedition 11 zou dan weer in haar volle sterkte door de vlucht na Discovery (Atlantis/S.T.S.-121) worden afgeleverd. Maar NASA heeft de S.T.S.-114 missie helaas al weer moeten uitstellen van april naar mei/juni 2005. De boosdoeners zijn dit keer de vier orkanen, die op Cape Canaveral en in heel Florida voor schade hebben gezorgd. Het Kennedy Space Center is in de orkaanperiode drie keer gesloten geweest voor personeel en bezoekers. Hierdoor heeft het proces-schema van NASA's “Retun to Flight” status enigzins vertraging opgelopen. Gelukkig is er geen schade aan de ruimtevloot, maar de gebouwen, waar aan de shuttles wordt gewerkt, liepen aanzienlijke schade op.


De schade aan het Kennedy Space Center is aanzienlijk.

Inmiddels is bekend gemaakt dat Expedition 11 crew de Russische Sojoez capsule gaat gebruiken voor hun missie naar I.S.S. De bemanning zal bestaan uit de Rus Sergei Krikalov, die eerder deel uitmaakte van de Expedition 1 crew, NASA astronaut John Phillips en de Italiaanse ESA astronaut en gastvlieger Roberto Vittori.

In ieder geval is het half jaar van gewichtloosheid voor Chiao en Sharipov begonnen...........


Geplaatst om 11:12u op 14/10/2004 door Sutek

Reacties

Merlin schreef:

Zijn Padalka, Fincke en Shargin inmiddels veilig geland ?

26/10/2004 16:26u

Sutek schreef:

Helemaal, Merlin, alles is goed verlopen.

31/10/2004 14:50u

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....