Krachtveld voor ruimteschepen stap dichterbij

Een krachtveld om een ruimteschip om de bemanning te beschermen, dit Star-Trek-achtige idee -beter bekend bij Trekkies onder de naam 'shield'- zou weleens werkelijkheid kunnen worden, dankzij een samenwerkingsverband van onderzoekers.


Een internationaal team van onderzoekers van de Britse Science and Technology Facilities Council, de eveneens Britse universiteiten van York en Strathclyde en de technische universiteit van Lissabon in Portugal bundelden hun krachten en toonden aan dat het mogelijk is om een magnetisch krachtveld aan te leggen om objecten van slechts enkele honderden meters groot. Zo'n krachtveld zou daarbij vooral bescherming bieden tegen gevaarlijke doses kosmische straling.

Het krachtveld is vergelijkbaar met de magnetosfeer van de aarde, die alles en iedereen op de planeet beschermt tegen deze dodelijke straling. In ons zonnestelsel is deze straling voor het grootste gedeelte afkomstig van onze zon. De krachtvelden verstrooien de kosmische straling, waardoor een veel geringere dosis een eventueel ruimteschip kan bereiken.

Op zich is dit idee niet nieuw, maar omdat eerder werd aangenomen dat een dergelijk krachtveld een doorsnee van meer dan 100 km moest hebben, is de veel kleinere schaal waarop deze krachtvelden toegepast zouden kunne worden wel revolutionair. De technologie, hoewel alleen nog maar op papier bestaat is ze erg interessant voor een eventuele Marsmissie.

Door uitbarstingen van de zon kan de hoeveelheid kosmische straling opeens op onvoorspelbare wijze oplaaien. Volgens wetenschappers was het bij de bemande maanmissies dan ook vooral een kwestie van geluk dat er geen dodelijke hoeveelheden kosmische straling vrijgekomen zijn gedurende de missie. Het duurt circa acht dagen om de maan te bereiken. Een missie naar Mars duurt echter zo'n 18 maanden, waardoor de kans op een zonne-uitbarsting tijdens de missie veel groter is. Bescherming door een magnetisch krachtveld zou hier de oplossing kunnen bieden.

De wetenschappers van de verschillende instellingen hebben hun vindingen vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plasma Physics and Controlled Fusion van het Institute of Physics.

(Mischa Brendel, Technisch Weekblad, dinsdag 4 november 2008)

Bron

Met dank aan boldy3851 voor het insturen van dit bericht
Geplaatst om 19:50u op 05/11/2008 door GaiusBaltar

Reacties

Calastir schreef:

Shields up, captain?

06/11/2008 12:40u

JLPicard schreef:

Engage !!

11/02/2009 09:14u

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....